Hapert

Hapert Aanhangwagens ontwikkelt de allersterkste en meest robuuste aanhangers van Europa waarin de toegevoegde waarde voor de eindgebruiker altijd centraal staat. Hapert is trendsetter in een competitieve markt waar marktvraag verandert naar enkelstuks. Hapert onderscheidt zich met maatwerkoplossingen vanuit slimme gestandaardiseerde en geautomatiseerde productieprocessen. Door continu te investeren en innoveren in productietechnieken en vakmanschap blijven ze toonaangevend.

Wat steek je hiervan op

 • Alle afdelingen betrekken in nieuwe productiestrategie

 • Flexibel produceren van enkelstuks vraagt gestandaardiseerde werkmethoden

 • Succesvolle lasrobotisering start met een gedragen productiestrategie vanaf de werkvloer

Uitdaging

De sterke groei en toenemende variatie in klantvragen levert nu en in de toekomst grote productie uitdagingen. De ruimte voor uitbreiding op de huidige locatie is beperkt. De aan-/afvoer van materialen en mallen rondom de bestaande lasrobots zou hierdoor enorm toenemen. Het groeiende aantal omstellingen betekent een verlaging in effectiviteit en daardoor extra stilstand in productie.  

Hoe komen wij van een batchgewijze productie naar snel en flexibel produceren van enkelstuks in massa?

2018-Vosteq-hapert-16

Procesaanpak

In kleine verbeterteams hebben wij de gemeenschappelijke deler in het product en het proces bepaald. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe en gedragen productiestrategie. Het proces is toekomstbestendig en gestandaardiseerd geschikt gemaakt voor alle productvarianten. Samen met ontwikkelaars, engineers en lassers hebben we gezocht naar mogelijke aanpassingen in het productontwerp met als doel om procesflow en werkmethode te standaardiseren.  

Met deze productiestrategie hebben we samen met de medewerkers een functionele specificatie voor de nieuwe las robotisering ontwikkeld. De functionele specificatie, inclusief de eisen voor de afname van de installatie, was onderdeel van de opdrachtbevestiging naar de systeemleverancier. Na aanschaf van de oplossing hebben wij de realisatie en de implementatie samen met de medewerkers uitgevoerd. Belangrijke thema’s waren hierin: aanpassen productontwerp, standaardiseren robotprogrammering, uitfaseren oude methode en lasinstallatie, in-faseren nieuw robotisering methode en het op resultaat brengen van de nieuwe installatie.

Wat heeft het opgeleverd

 • 100% make to order zonder tussenvoorraden tussen de lasserij en assemblage

 • Onbemande productie als extra capaciteit voor verdubbeling van output

 • Dubbele output op de helft van de vierkante meters

 • Trots binnen de gehele organisatie over de nieuwe snelle en flexibele productiemethode

 • Enthousiasme over nieuwe teamsamenstelling en rolverdeling in het team

“Met enorme betrokkenheid steunt Vosteq ons bij het structureren van de processen en de organisatie. Samen bereiden wij ons voor op verdere groei van Hapert.” 


Ad Keeris
Hapert

Contact

Of bel...

  

 

 • 25+ jaar ervaring in de industrie
 • Bedrijfskundige & technische kennis
 • Vanaf de werkvloer veranderen

© 2019  Vosteq

Vosteq LinkedIn    Vosteq Twitter